Kolorowy, drobiowy… klops

Tak sobie wykombinowałam dziś, że zrobię znów lekką, dietetyczną i smakowitą pieczeń. Nie wiedziałam, że wyjdzie do tego tak urokliwa 😉 Aby podkreślić kontrast kolorów dodałam do kurczaka curry, a do indyka paprykę czerwoną – trafiłam w sedno 😊 Jest znów uniwersalna czyli i na obiad i na kanapkę. I powiem Wam, że na imprezce na talerzu wędlin będzie się prezentować godnie. Także, przepisuję ją Wam na receptę 😉 do regularnego aplikowania, hihi 😉

DSC_0310

Składniki na część indyczą:

  • 500 g mielonego mięsa indyczego ( albo sami mielimy, albo kupujemy takie z dobrym składem – czyli duuużo mięcha w mięchu! 😉 )
  • ½ łyżeczka soli (oczywiście morska)
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki ( najlepiej węgierskiej o pięknej barwie)
  • 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego
  • 1 jajo
  • 1 łyżka bułki tartej

Składniki na część kurczakową:

  • 400 g mielonego mięsa z kurczaka ( analogicznie jak w indyczym)
  • 1 łyżeczka curry
  • 1/3 łyżeczki soli ( j.w)
  • 1/3 łyżeczki pieprzu białego
  • 1 jajo
  • 3 łyżki tartej bułki

DSC_0283

Sposób przygotowania:

W osobnych miskach wyrobić rękoma składniki indycze i kurczakowe.

DSC_0296

DSC_0295Deskę wysypać bułką tartą i rozłożyć na nią mięso indycze, w miarę wyrównać – wyjdzie grubość mniej więcej 1 cm. Na środku ułożyć w formie wałka mięso z kurczaka.

DSC_0297Zwinąć boki mięsa indyczego, tak, żeby w środku znalazł się kurczak. Ułatwi nam tą czynność posypanie rąk bułką tartą – mięso nie będzie się wtedy tak kleić.

DSC_0300Roladę włożyć do brytfanki lekko posmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Piec  w termoobiegu w 180-190 st. przez 45 minut, potem zdjąć pokrywkę i podpiekać od góry następne 10 min., do lekkiego zrumienienia pieczeni.

DSC_0312

Smacznegooo! 🙂

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge