Kisiel miętowy, curacao i coca-cola

Były zdrowe chłodniki, a dziś będzie chemicznie i kolorowo, choć nie do końca zdrowo 😉 Niestety żyjemy w takich czasach, że ta chemia, tak  ogólnie mówiąc, jest już wszędzie i tak naprawdę nie bardzo się możemy bez niej obejść. Może troszkę będziemy świecić w nocy, ale właśnie tak humorystycznie należy do tematu podejść 😉 🙂 Bajecznie proste w przygotowaniu.

DSC_0013

Składniki na kisiel miętowy:

  • 2, 5 łyżki gęstego soku (syropu) miętowego
  • Wody tyle, żeby po dolaniu do soku była pełna szklanka
  • 1 łyżka maki ziemniaczanej

 

Składniki na kisiel curacao:

  • 2, 5 łyżki gęstego syropu curacao
  • Wody tyle, żeby po dolaniu do soku była pełna szklanka
  • 1 łyżka maki ziemniaczanej

 

Składniki na kisiel coca-cola:

  • 1 szklanka coca-coli
  • 1 łyżka maki ziemniaczanej

DSC_0012

Sposób przygotowania:

Każdy kisiel robić podobnie. Do szklanki wlać sok i dodać wodę. Pół szklanki wlać do rondelka i zagotować, a w drugiej połowie płynu  rozmieszać mąkę. Wlewać  do gotującej wody cały czas mieszając aż do zagotowania.  W przypadku coca-coli – wlać sam napój i dalej postępować tak samo. Kisiel wylać  do pucharka. Jeśli chcemy, aby był to kisiel pitny, dodajemy płaską, niecałą łyżkę mąki.

DSC_0017

Smacznegooo ! 🙂

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge