Keks z odlotową polewą ;)

Takie piękne i ambitne kulinarne plany miałam na weekend. Ale cóż… musiałam pracować i w sobotę i w niedzielę. Ale jak to mówią; co się odwlecze to nie uciecze. I tak będzie – plany po prostu się przesuną.  Zmęczona w cho…ę, postanowiłam jednak chociaż coś mniej czasochłonnego Wam zaoferować w dzisiejszy wieczór. Jest to bożonarodzeniowy keks na białkach, z górą bakalii.  Ciasto jest puszyste, bakalie cudnie komponują się na tle jasnego ciasta , a polewa ma niepowtarzalny smak… wprost oszałamiający 😉 Gorąco polecam 🙂

dsc_0052

Składniki na ciasto:

  • 4 białka
  • szczypta soli
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki oleju (dałam rzepakowy)
  • 0,5 szklanki mleka
  • 2 łyżeczki rumu
  • 250 g bakalii ( morele suszone, żurawina, orzechy włoskie, płatki migdałowe, śliwki suszone, skórka pomarańczowa kandyzowana, ananas suszony)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Składniki na polewę:

  • 5 cukierków krówek (prawdziwe kruche na zewnątrz, lekko ciągnące w środku)
  • 50 g czekolady deserowej
  • 2 łyżki śmietanki kremówki 30%

Sposób przygotowania:
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Cały czas ubijać i porcjami dodawać cukier. Ubijać aż  piana będzie lśniąca. Następnie porcjami dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodać mleko i olej. Na końcu wlać rum. Bakalie wymieszać z mąką ziemniaczaną i dodać do ciasta. Delikatnie wymieszać łyżką. Foremkę keksową (30×10) wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Wlać ciasto i  wstawić do piekarnika nagrzanego na 175 st., piec ok 40 – 50 minut, do suchego patyczka, funkcja góra-dół.

dsc_0045

dsc_0048Krówki pokroić, czekoladę połamać na mniejsze kawałki, dodać śmietanę i rozpuścić w kąpieli wodnej.

dsc_0049Polać ciasto i posypać dowolną posypką.
dsc_0050

dsc_0051

Smacznegooo! 🙂

 

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge