Karp z winem i orzechami

Nie wiem jak Wy, ale ja potrzebuję adresu sklepu, w którym można kupić wolny czas;) Jeśli ktoś taki zna – to ja poproszę. Cierpię ostatnio na jego straszny deficyt. Tyle mam Wam do przekazania przepisów, ale wciąż brakuje …właśnie czasu:( A teraz już na temat –  jeśli znudziły Wam się dotychczasowe przepisy na karpia to zapraszam do wypróbowania  dzisiejszej propozycji. Ciekawy smak, lekko winny z chrupiącymi orzeszkami – czemu nie? 🙂

dsc_0142

Składniki:

  • 1 kg karpia
  • 2 łyżki masła (dałam klarowane)
  • 2 łyżki mąki
  • 1 niepełna szklanka białego wytrawnego wina
  • 1 niepełna szklanka orzechów włoskich
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 -1,5 łyżki soli
  • 1 łyżka pieprzu czarnego

dsc_0138Karpia pokroić na  filety i na mniejsze kawałki lub w dzwonka (jak lubicie).

dsc_0139Osuszyć, doprawić solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny, odstawić na 2-3 godziny do lodówki. Orzechy skruszyć w moździerzu na średniej wielkości kruszonkę, zostawić kilka połówek do ozdoby. Kruszonkę zrumienić na patelni Karpia obtoczyć w mące, usmażyć na maśle na lekko rumiano i ułożyć w brytfance.

dsc_0140Zalać wszystko winem i zapiekać bez przykrycia  w 180 st., przez ok. 20 min.  Przed podaniem posypać prażonymi orzechami.

dsc_0144

Smacznegooo! 🙂

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge