Karp pieczony z cebulką

Pierwszy śnieg już za nami, co oznacza, że święta coraz bliżej 😉 A jak święta to i karp. Ryby można przyrządzać na wiele sposobów, używając różnego rodzaju przypraw czy stosując sosy różnych maści, ale warto też poczuć smak ryby. Bardzo lubię (żeby nie powtarzać się, że uwielbiam 😉 ) karpia – najbardziej to smażonego, a potem pieczonego. Dziś podaję bardzo prosty i szybki sposób na prawdziwą rybę, z podstawowymi przyprawami, zapieczoną z cebulką, o  lekko maślanym smaku.  Pomysł dobry nie tylko na święta. Po zredukowaniu albo całkowitym wyeliminowaniu masła potrawa może trafić do menu dietetycznego.

dsc_1027

Składniki:

  • 60 dag fileta z karpia
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego
  • 1 średnia cebula
  • ½ łyżeczki soli i szczypta cukru do cebuli
  • 2 łyżki masła klarowanego

dsc_1021

Sposób przygotowania:

Karpia umyć, osuszyć ręcznikiem posolić i posypać pieprzem. Cebulkę pokroić w ćwiećtalarki, zgnieść rękoma z solą i cukrem. Na dno brytfanki wyłożyć łyżkę masła, w kawałkach, na to ułożyć karpia, obłożyć cebulką i na wierzch znów pokruszyć łyżkę masła.

dsc_1023Dzięki temu masłu skóra karpia nie robi się, po wystudzeniu, gumowata. Odstawić  rybę na 2-3 godziny  do lodówki. Następnie piec  1 180st.,w brytfance z pokrywką przez 30-4o minut, potem 10 minut bez pokrywki, z podpiekaniem od góry, żeby się karpik trochę zrumienił 🙂 A potem jeść z apetytem, bo pychota.

dsc_1028

Smacznegooo! 🙂

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge