Karkówka pieczona, śliwkami wędzona z niesamowitym sosem

Tego jeszcze nie robiliście! Przepis wymyśliłam parę lat temu i to był dobry pomysł 🙂  Nie wymaga zbyt wiele czasu, jest prosty, a efekt oryginalny i pyszny. Mięsko jest wspaniale soczyste, wydaje się jakby było lekko wędzone a sos – istna rewelacja!  Lekko kwaśny, fajnie wędzony, ociupinkę słodki i lekko pikantny, w kolorze czekoladowym. Na świąteczny stół – jak znalazł 😉

dsc_0133

Składniki:

  • 0,80 – 1 kg karkówki
  • 150 g wędzonych śliwek węgierek (opcjonalnie suszone)
  • 2 łyżki soli
  • 1 łyżka pieprzu czarnego

dsc_0113

Sposób przygotowania:

Karkówkę mocno nasmarować solą i pieprzem. Śliwki zalać wrzącą wodą, odczekać aż przestygną włożyć do tego karkówkę, tak żeby do 2,3 wysokości była zalana wodą. Odstawić na dwie doby do lodówki, przekładając ze 3-4 razy karkówkę, tak, żeby ta część, która wystaje też była w zalewie.

dsc_0115Karkówkę wyjąć, osuszyć i zrumienić na patelni z olejem, ze wszystkich stron.

dsc_0132Włożyć do brytfanki, zapiekać pod przykryciem  przez 1 godz, w 180 st. Następnie zdjąć pokrywkę i piec jeszcze pół godziny. Po upieczeniu mięso wyjąć, a wodę ze śliwkami zmiksować na sos. Karkówkę znów włożyć do sosu.  Nadaje się na świąteczne stoły, do obiadu i na kanapkę.

dsc_0137

Smacznegooo! 🙂

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge