Ikra ze śledzia – wytwornie.

Jeśli kupowaliście  na święta całe śledzie, to mogły mieć ikrę. Ikrę można też zakupić w sklepie rybnym na  wagę. Ja kupiłam 3 ikry i zrobiłam wykwintne danie, którego nie powstydziłaby się dobra restauracja.  Czosnkowo słono – kwaśny smak i trochę zgrzyta między zębami – taki jej urok. A wysiłek przy przygotowaniu – prawie żaden. Efekt za to bardzo ciekawy i oryginalny – w końcu na co dzień tego nie jadamy. Warto czasem trochę poeksperymentować… Gorąco zachęcam 🙂

dsc_0197

Składniki:

  • 3 ikry ze śledzia
  • 1 spory ząbek czosnku
  • 1 łyżka kaparów
  • 2 łyżki oliwy cytrynowej (własnej roboty)
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu białego

dsc_0191

dsc_0192

Sposób przygotowania:

Ikrę wymoczyć przez 1 dzień, zmieniając ze 3-4 razy wodę. Osuszyć. Na patelnię wlać oliwę, na zimną wrzucić pokrojony w cienkie plasterki czosnek i kapary, chwile poddusić, nie rumienić. Położyć ikrę, posypać pieprzem i smażyć przez kilka minut z jednej i drugiej strony. Podawać z grzankami z ciemnego pieczywa.

dsc_0195

Smacznegooo! 🙂

 

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge