Grzebyki – ciastka z marchewką, nadziewane marmoladą- super!

Piekliście już grzebyki ?Bardzo fajne! 🙂 Ciasto z dodatkiem tartej marchewki, marmolada domowej roboty i nietuzinkowy kształt ciastek. A po ugryzieniu widać drobinki marchewki. Fajnie kruche, mimo, że mają w składzie drożdże. Wbrew pozorom robi się dość szybko, bo ciasto jest bardzo elastyczne i nie trzeba czekać na zaczyn drożdżowy. Znalazłam te grzebyki w starych wycinkach z gazet, no i jak to mam w zwyczaju trochę pozmieniałam. Baaardzo zachęcam 🙂

dsc_0909

Składniki:

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 25 dag masła
  • 5 dag drożdży
  • 1 szklanka startej na drobnych oczkach jarzynowych marchewki ( wychodzą 2 nieduże marchwie)
  • 6 łyżek śmietany (dałam 18%)
  • 2 łyżki cukru pudru do ciasta i więcej do posypania
  • 1 słoik marmolady, dosyć twardej (dałam swoją z mieszanych owoców) lub gęstych powideł

Sposób przygotowania:

Do miski wsypać mąkę, pokrojone na mniejsze kawałki masło, rozkruszone drożdże i resztę składników (oprócz marmolady). Wszystko wyrobić na jednolitą masę – nie trwa to długo.

dsc_0891

dsc_0896Ciasto rozwałkowywać po kawałku, na grubość ok. 3-3 mm.  Nożem kroić na prostokąty wielkości mniej więcej  8×5 cm. Na środek prostokąta kłaść niecałą łyżeczkę marmolady,

dsc_0898zamknąć prostokąt, zlepiając najpierw boki, a potem przód. Przód ponacinać na 4-5 części jakieś 1-1,5 cm w głąb, ale tak, żeby nie nacinać części z marmoladą – przynajmniej postarać się 😉 Ponacinane części trochę rozszerzyć. Wszystko pokazałam na zdjęciu, więc myślę, że nie będzie problemu.

dsc_0899Robi się to naprawdę szybko, bo ciasto b. łatwo się rozwałkowuje i lepi. Ułożyć ciastka na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia,

dsc_0900piec pół godziny w 160 st, w termoobiegu. Posypać cukrem pudrem.

dsc_0913

Smacznegooo! 🙂

 

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge