Gravlax z łososia – kuchnia skandynawska

Na początek może troszkę powiem o nazwie i pochodzeniu potrawy. Jest to, jak „mówi” Internet, danie tradycyjne dla kuchni skandynawskich, przyrządzone z surowego łososia, którego pekluje się w soli morskiej z cukrem lub/i  z koperkiem i cytrusem. Nazwa oznacza  dosłownie – pogrzebany łosoś, a wywodzi się ze średniowiecza, kiedy rybacy solili łososie i zakopywali w piasku, tam, gdzie napływają fale morskie.

A u mnie to był łosoś przygotowany z myślą o użyciu go w  sushi, które niedługo opublikuję. Ale to nie oznacza, że tylko do tego można go zużyć. Bo jest świetną przekąską na kanapce, w koreczku, jako dodatek do sałatki itd. Proste dodatki wyłaniają prawdziwy smak ryby, a ja to lubię 😉

DSC_0176

Składniki:

  • 300 g surowego fileta z łososia ze skórką
  • sól morska gruba i cukier pół na pół w ilości takiej, żeby pokryła łososia
  • zest czyli starta skorka i sok z 1 cytryny
  • wino białe wytrawne – tyle, żeby po dodaniu do mieszanki soli z cukrem uzyskać konsystencję mokrego piasku

Sposób przygotowania:

Wymieszać sól, cukier, skórkę i sok z cytryny oraz wino.

DSC_0149Filet okryć przygotowaną mieszanką, ułożyć na desce i ciasno owinąć streczem. Wstawić do lodówki na 1-2 dni. Po wyjęciu oczyścić z mieszanki. Kroić cienko.

DSC_0158

Smacznegooo! 🙂

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge