Grasz w zielone? – gram. Masz zielone? – mam terrinę ;)

Wiosenna i lekka – taka właśnie jest teriina, którą Wam dziś proponuję. Roślinożercy na pewno się ucieszą, ale i reszta może coś takiego przekąsić obok wędliny, pieczeni czy jajka. Nie wymaga dużego wysiłku, a ładnie wygląda ,fajnie smakuje, jest kremowa, aksamitna. Przepis podpatrzyłam w swoich wycinkach gazetowych. Próbujcie, próbujcie, bo ja lecę szykować kolejny przepis 😉

DSC_0473

Składniki:

  • 1 brokuł – jakieś 500g
  • ½ szklanki mrożonego zielonego groszku
  • 250 ml śmietanki – dałam kulinarną 12%
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1 łyżeczka soli (ilość można regulować wg swojego gustu)
  • 1 łyżeczka świeżo mielonego czarnego pieprzu – a nawet więcej

DSC_0448

Sposób przygotowania:

Różyczki brokuła ugotować na parze, a groszek usmażyć w niewielkiej ilości wody na patelni. Warzywa wrzucić do blendera dzbanowego. Żelatynę rozpuścić w 3-4 łyżkach gorącej wody i wymieszać ze śmietanką. Śmietankę wlać do warzyw, dodać przyprawy i zblendować.

DSC_0451Masą wypełnić foremki – w moim przypadku to były silikonowe półjajeczka, ale może być zupełnie coś innego.

DSC_0453

DSC_0455Schłodzić w lodówce – po3-4 godzinach jest już dobre. Podawać np. z chrzanem lub sosem czosnkowym.

DSC_0474

Smacznegooo! 🙂

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge