Fusilli z łososiem i cukinią – pysznie, po włosku, prosto :)

Słoneczne niedzielne  Dzień Dobry😊 Ostatnio przypominam sobie włoskie pasty – to proste i pyszne dania, które przygotowuje się w mgnieniu oka. Połączenie niewielu produktów daje wyrafinowany smak i apetyczny wygląd. No a lekkość potrawy powoduje, że można śmiało spożywać nawet stosując dietę.  Charakterystyczny silny smak łososia przełamany jest przez świeżość cukinii, podkreśloną kroplą cytryny. A oliwa to wszystko pięknie łączy. Cóż dodać więcej…? 😊

DSC_0746

Składniki:

  • 120 g makaronu fusilli pełnoziarnistego (czyli świderki)
  • 150 g cukinii
  • 200 g łososia
  • 1 łyżka oliwy lub oleju do smażenia
  • ½ łyżeczki soli
  • 1,2 łyżeczki pieprzu białego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 6-8 pomidorków koktajlowych czerwonych i żółtych
  • oliwa dobrej jakości do polania

DSC_0741

Sposób przygotowania:

Makaron ugotować do stanu al dente – 6-7 minut. Cukinię pokroić urządzeniem do obierania na cienkie podłużne paski, lekko posolić, odstawić i odcisnąć delikatnie z wody, którą puściła. Łososia pokroić w cienkie kawałki, posypać przyprawami

DSC_0742przyprawami i wrzucić na rozgrzaną oliwę. Smażyć zaledwie 2 minutki, przewracając. Dodać cukinię, chwilę smażyć. Wrzucić pomidory przekrojone na 3 plastry.

DSC_0743Na patelnię dodać odcedzony makaron, wykładać na talerze. Na talerzu można polać oliwą.

DSC_0747

Smacznegooo! 🙂

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge