Faworki francuskie z diabelską posypką ;)

Dziś proponuję faworki z ciasta francuskiego z „Posypką diabelską” firmy NMR-  http://nmr.com.pl/.  Są idealną przekąską np. do piwa, ale nie tylko. Posypka nadaje im chrupiący, trochę ostry smaczek – idealnie skomponowany, co jest atutem przypraw z tej serii. Zachęcam więc do wypróbowania mojego pomysłu i jednocześnie do skorzystania z upustu, jaki otrzymacie przy zamówieniu przypraw podając w haśle nazwę mojego bloga – warto skorzystać 😊

DSC_0130

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (300g)
  • 2 łyżki „Posypki diabelskiej”  producenta NMR– http://nmr.com.pl/
  • 1 łyżeczka soli (dałam himalajską)
  • 1 jajko

DSC_0117

Sposób przygotowania:

Ciasto wyjąć z lodówki, a kiedy będzie odpowiednio miękkie rozwinąć. Przekroić ostrożnie, ostrym nożem wzdłuż na pół, a potem na 16 podłużnych pasków w poprzek.

DSC_0119Ponacinać je na środku i wywinąć w kształcie faworków.

DSC_0120Roztrzepać widelcem jajko i posmarować za pomocą pędzelka wszystkie kawałki. Posypać przyprawą wymieszaną z solą.

DSC_0122Ułożyć na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i piec w 180 st. z termoobiegiem, aż do zrumienienia tj. jakieś 10 minut. Najlepsze na świeżo, ale potem też niewiele tracą na smakowitości 😉

DSC_0128

DSC_0132

Smacznegooo! 🙂

You may also like

2 komentarze

    1. Hejka, hejka:) Dziękuje za komentarz. Warto spróbować, jeśli jeszcze nie robiłaś, bo są mega proste w wykonaniu i ciekawe w smaku 🙂 Pozdrowionka 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge