Fasolka szparagowa z sosem holenderskim

Kulinarnie pracowity dziś dzień u mnie. Chyba pomału nabieram znów kondycji 😊 W związku z tym, że niedługo w ogródkach pojawi się fasolka szparagowa, proponuję  podać ją z sosem holenderskim. Nadaje się on również do kalafiora czy brokuła. Lubię te warzywa ze zrumienioną na masełku bułką tartą, ale czasem trzeba spróbować czegoś nowego i zarazem smakowitego. A z tym sosem, uwierzcie, że warto 😊 Nie mogłabym nie wspomnieć, że to w dużej mierze zasługa mojej córki – Agnieszki – buziaki 😉

DSC_0075

Składniki:

  • 0,5 kg fasolki szparagowej ( u mnie żółta)
  • ¼ kostki masła
  • 4 żółtka
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 3 łyżki białego wytrawnego wina
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki grubo zmielonego pieprzu czarnego ( lub młotkowanego)

DSC_0054

Sposób przygotowania:

Fasolkę gotować w osolonej wodzie przez 8-10 minut, ma pozostać lekko chrupiąca- najlepiej próbować  w trakcie gotowania. Odcedzić i wrzucić do wody z lodem, żeby jak najszybciej przerwać proces gotowania.  W garnku roztopić masło i dodać do niego wino, wymieszać. Do miski wbić żółtka, wymieszać trzepaczką do  konsystencji jaką ma kogel- mogel.

DSC_0060Następnie miskę umieścić nad garnkiem z gorącą wodą ( woda nie powinna wrzeć, bo zrobimy jajecznicę). Mieszać trzepaczką i powoli dodawać masło z winem, dodać sok z cytryny i pieprz. Gdy uzyskamy konsystencję gęstej śmietany – sos jest gotowy.  Sosem polać fasolkę. Najlepiej smakuje na ciepło.

DSC_0078

Smacznegooo! 🙂

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge