Fasolka szparagowa z czosnkiem i cebulką

Staram się, żeby przedstawiać Wam propozycje sezonowe.  I właśnie pojawiła się fasolka szparagowa.  Bardzo często robimy ją z bułka tartą lub rzadziej pod beszamelem, a moja dzisiejsza propozycja to fasolka z czosnkiem i cebulką. Bardzo ciekawa smakowo, no i przede wszystkim łamie stereotypy fasolki  z bułką. A ja nudzić się nie lubię…i to bardzo 🙂 Zachęcam do wypróbowania.

DSC_1008

Składniki:

  • 0,5 kg fasolki szparagowej (ja akurat użyłam żółtej, ale zielona jak najbardziej może być )
  • 1 czubata łyżeczka soli do wody
  • 1 łyżeczka cukru do wody
  • 1 łyżka octu do wody
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • szczypta przyprawy typu jarzynka
  • szczypta czarnego pieprzu
  • ½ łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka masła klarowanego

DSC_1005

Sposób przygotowania:

Z fasolki poodcinać zbędne końcówki. Wodę z solą, cukrem i octem zagotować i wrzucić fasolkę. Gotować od momentu zawrzenia przez 20 minut, nie więcej ! Fasolka ma być lekko jędrna, a nie rozgotowana.  Fasolkę wyłożyć na durszlak i od razu zlać zimną wodą. Na patelni rozgrzać olej z masłem, wrzucić pokrojoną w większą kostkę cebulkę, zeszklić ( nie rumienić!), dodać na 3 minutki czosnek starty na specjalnych oczkach tarki (zamieszczonej na zdjęciu), a potem włożyć fasolkę, zamieszać, przyprawić jarzynką i pieprzem, podusić dosłownie 2 minuty i gotowe 🙂

DSC_1006

DSC_1007

DSC_1011

Smacznegooo ! 🙂

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge