Staram się, żeby przedstawiać Wam propozycje sezonowe. I właśnie pojawiła się fasolka szparagowa. Bardzo często robimy ją z bułka tartą lub rzadziej pod beszamelem, a moja dzisiejsza propozycja to fasolka z czosnkiem i cebulką. Bardzo ciekawa smakowo, no i przede wszystkim łamie stereotypy fasolki z bułką. A ja nudzić się nie lubię…i to bardzo 🙂 Zachęcam do wypróbowania.
Składniki:
- 0,5 kg fasolki szparagowej (ja akurat użyłam żółtej, ale zielona jak najbardziej może być )
- 1 czubata łyżeczka soli do wody
- 1 łyżeczka cukru do wody
- 1 łyżka octu do wody
- 3 ząbki czosnku
- 1 mała cebula
- szczypta przyprawy typu jarzynka
- szczypta czarnego pieprzu
- ½ łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżka masła klarowanego
Sposób przygotowania:
Z fasolki poodcinać zbędne końcówki. Wodę z solą, cukrem i octem zagotować i wrzucić fasolkę. Gotować od momentu zawrzenia przez 20 minut, nie więcej ! Fasolka ma być lekko jędrna, a nie rozgotowana. Fasolkę wyłożyć na durszlak i od razu zlać zimną wodą. Na patelni rozgrzać olej z masłem, wrzucić pokrojoną w większą kostkę cebulkę, zeszklić ( nie rumienić!), dodać na 3 minutki czosnek starty na specjalnych oczkach tarki (zamieszczonej na zdjęciu), a potem włożyć fasolkę, zamieszać, przyprawić jarzynką i pieprzem, podusić dosłownie 2 minuty i gotowe 🙂
Smacznegooo ! 🙂