Fasolka szparagowa à la ryba po grecku ;)

Dzień dobry 😊 Wiem, że wyjazd służbowy i to , że „zakopałam” się w przetwórstwie domowym wcale nie usprawiedliwia do końca mojej długiej nieobecności na blogu. Ale przynajmniej próbuję jakoś się wytłumaczyć…Może „przekupię” Was ciekawymi pomysłami na przetwory…?;) No to do dzieła: dziś proponuję fasolkę pod pożyczoną od ryby nazwą 😉 Potrawa ta jest nietuzinkowa w smaku, nadaje się do spożycia jako odrębne danie ( zwłaszcza dla wegetarian), ale też jako przystawka do obiadu, dodatek do mięsa smażonego lub pieczonego, do potraw z ryżu lub makaronu. Naprawdę warto spróbować 😊

DSC_0779

Składniki:

  • 2 kg fasolki szparagowej (użyłam żółtej, ale może być też zielona)
  • 5 niewielkich cebul
  • 4 średnie marchewki
  • 3 średnie pietruszki
  • ½ średniego selera
  • 6 łyżek pasty  (gęstego przecieru) pomidorowej
  • 2 łyżki soli
  • 0,5 szklanki oleju rzepakowego
  • 1,5 – 2 łyżki pieprzu czarnego
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki octu 10 %

Do gotowania fasoli:

  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka octu
  • 1 łyżeczka cukru

DSC_0733

Sposób przygotowania:

Fasolkę ugotować al dente – trwa do od kilku do kilkunastu minut, bo zależy jak duża i jak świeża jest fasola – musicie po prostu próbować. Do wody, w której się gotuje dodać 1 łyżkę octu, 1 łyżkę soli i 1 łyżeczkę cukru. Odcedzić

DSC_0731i pokroić na 3 części (po prostu skrócić ją, żeby się wygodniej jadło)

DSC_0736Cebulę pokroić w ćwierć plasterki. Marchew, pietruszkę i seler zetrzeć na oczkach jarzynowych na tarce lub w robocie.

DSC_0735Na patelni z olejem zeszklić cebulę, dodać warzywa, smażyć aż będą lekko miękkie ale chrupiące. Do warzyw dodać przyprawy i fasolkę i wszystko wymieszać. Gdy wszystko będzie zbyt gęste, dolać odrobinę ciepłej wody lub rosołku warzywnego.

DSC_0738Nakładać do słoików, pasteryzować ok. 20 min.

DSC_0783

Smacznegooo! 🙂

 

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge