Ekspresowe mini – pączki z jabłkiem i żurawiną…czyli chorwackie fritule :)

Dzień dobry w mroźny, ale słoneczny dzionek 😊Długo mnie nie było na blogu…i aż głupio się tłumaczyć… ale czasem tak w życiu bywa… W trakcie kolejnych wpisów trochę wyjdą przyczyny mojej nieobecności, ale dziś śpieszę przekazać Wam szybciutko wspaniały przepis na ekspresowe mini – pączki, które noszą nazwę „fritule” i  podobno pochodzą z Chorwacji. Niestety, mimo, że to popularny dla Polaków kraj urlopowy, to jednak nie dotarłam tam jeszcze i nie wiem, czy faktycznie tam takie pączki są popularne. Przepis znalazłam w Internecie i tylko odrobinkę zmodyfikowałam.  Jak dla mnie  – to rewelka😉 Gdy się człowiek w nie „wgryza” cudownie chrupią, by za chwilę  zaskoczyć puchatym wnętrzem.  Dodatek jabłka i cytryny dodaje im świeżości. Żurawina jest taką niespodzianką, bo albo trafisz na nią w pączku albo nie. No i do tego lekki aromat wanilii – róbcie szybko, to razem się pozachwycamy! 😉

DSC_0781

Składniki:

  • 400 g mąki tortowej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • starta drobno skórka z 1 cytryny
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 150 ml jogurtu naturalnego – gdy ciasto będzie bardzo zbite dodać jeszcze łyżkę jogurtu lub śmietany
  • 1 średnie jabłko – dosyć twarde
  • 1 łyżka wódki (lub spirytusu) – ja dałam whisky domowej produkcji (prezent od sąsiada Krzyśka 😉 )
  • 1 garść rodzynek – u mnie żurawina, bo nie przepadam za rodzynkami
  • 1 czubata łyżka prawdziwego cukru waniliowego
  • olej do smażenia – użyłam rzepakowy
  • cukier puder do posypania

DSC_0774

Sposób przygotowania:

Jabłka obrać,  zetrzeć na dużych oczkach i skropić sokiem z cytryny.

DSC_0775Jaja ubić mikserem z cukrem na puszystą masę. Do masy dodawać resztę składników i mieszać łyżką. Od razu Wam powiem, że to wymaga trochę siły, bo masa jest dosyć gęsta, co będzie widać na zdjęciu. Ciasto odstawić na 10-15 minut.

DSC_0776W naczyniu z grubym dnem rozgrzać olej. Przygotować dwie małe łyżeczki ( użyłam takich deserowych z długą  rączką, bo to wygodniejsze) Nabierać łyżeczkę ciasto, drugą łyżeczką  formować okrągły kształt i zsuwać do oleju. Nie  wychodzą idealne kulki, ale trochę zbliżone formy. Smażyć z obu stron do zrumienia. Wykładać na ręcznik papierowy,

DSC_0779posypać cukrem pudrem.

DSC_0780

Smacznegooo! 🙂

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge