Domowa jarzynka

Zapowiada się kulinarna sobota 😊 Ale ciiiiii….,żeby nie zapeszyć 😉 A co do mojej propozycji zrobienia własnej jarzynki, to jak już ją raz zrobicie, to będziecie eksperymentować co roku. Przewaga nad kupnym gotowcem?- Kolosalna!- Nie jemy świństw, konserwantów, polepszaczy itp.! To chyba wystarczy, żeby się skusić,… prawda? Co jest istotne w jej przygotowaniu to to, że używam do niej, jak to w domu mówimy, brzydkich warzyw, czyli pokrzywionych, nierównych, od gospodarza, z rynku, z działki. Brzydkie – bo nie nawożone i o to nam przecież chodzi. Zauważcie jak wyglądają te moje na zdjęciu i porównajcie z tymi z marketów – wyglądają jak kompania reprezentacyjna 😉 Miłej pracy😊

DSC_0890

Składniki:

  • 1,5 kg marchwi
  • 1 kg pietruszki
  • 1 kg selera
  • 1 kg cebuli
  • 3 średnie pory (z zieloną częścią)
  • 2-2,5 łyżki soli morskiej

Sposób przygotowania:

Marchew, pietruszkę i selera poszatkować robotem na cieniutkie plasterki. Cebulę i pora pokroić nożem na cienkie plastry. Warzywa układać w suszarce (jeśli ktoś nie ma to w piekarniku i jak najszybciej zakupić suszarkę, bo się w domu bardzo przydaje 😉) i suszyć do momentu aż będą chrupiące.

DSC_0856Taką ilość suszyłam na kilka tur.

DSC_0880Warzywa wymieszać,

DSC_0881włożyć do kielicha – blendera i zmiksować do grubości jak Wam pasuje – ja nie zrobiłam całkiem miałkiej, bo lubię widzieć kawałeczki warzyw. Wymieszać z solą i wsypać do dobrze osuszonych i szczelnych słoików. Z tej porcji wyszły mi dwa słoiki, widoczne na zdjęciu. Oczywiście jeśli chcecie można dodać jeszcze inne przyprawy, ale ja uważam, że taka podstawowa wersja jest najbardziej uniwersalna.

DSC_0882

Smacznegooo! 🙂

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge