Dietetycznie – sznycle z piersi indyczej zapiekane z warzywami

I znów dziś będzie dietetycznie i zdrowo…i smacznie 🙂 Mięso indycze jest wartościowym i lekkim mięsem, więc warto je spożywać.  To jest prosta potrawa, którą całkiem szybko się robi. Warzywa dodają mięsu smaku , a ocet balsamiczny i przyprawy, w którym się marynuje jeszcze ten smak podkreślają.

dsc_0679

Składniki:

  • 40 dag sznycli z fileta z piersi indyka
  • 30 dag warzyw ( marchew, pietruszka, seler, cukinia)
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego
  • 1 płaska łyżeczka soli, do mięsa
  • 1/3 łyżeczki soli, do warzyw
  • 3 łyżki octu balsamicznego

dsc_0662

 Sposób przygotowania:

Sznycle przyprawić solą i pieprzem, wymieszać z octem balsamicznym, ułożyć w brytfance z pokrywką. Pietruszkę i selera pokroić w tzw. julienne czyli cienkie paseczki, z marchwi zrobić kwiatki, wycinając nożem wzdłuż rowki, a potem  kroić plasterki (na zdjęciu widać w jaki sposób).

dsc_0663Cukinię przekroić na pół, wybrać łyżeczką nasiona i pokroić w plasterki. Warzywa posolić i przykryć nimi mięso, mieszając wszystko z octem. Odstawić do lodówki na 2-3 godz. Piec 50 min. w 180 st., w termo obiegu. Można podawać z kaszą lub puree.

dsc_0665

Smacznegooo! 🙂

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge