Czosnek w (niczemu nie…) winnej zalewie ;)

Cześć! 😊 Dziś proponuję Wam czosnek w marynacie z wina z dodatkami. Zimą świetnie nadaje się jako dodatek do sałatek albo jako przekąska na jeden kęs. Pracy niewiele, a oko i podniebienie cieszy.

DSC_0474

Składniki:

  • 10 główek czosnku (najlepiej polski – ja dałam taki prosto z pola, z uprawy)

DSC_0448

Zalewa:

  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • 1 łyżka miodu (dałam akacjowy)
  • 2 łyżki octu 10%
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżka soli (dałam kamienną)
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • 2 łyżki oleju (dałam rzepakowy)
  • ½ szklanki octu winnego (dałam cydrowy, ale można inny owocowy)

Sposób przygotowania:

Ząbki czosnku obrać (dorodne te moje ząbki, prawda? :))

DSC_0463Z podanych składników ugotować zalewę,

DSC_0464gdy się zagotuje wrzucić do niej czosnek i pogotować 5-10 minut, w zależności jakie duże są ząbki. Wszystko przełożyć do małych słoiczków – z tej porcji wychodzą 4 sztuki. Pasteryzować 5 min.

DSC_0476

Smacznegooo! 🙂

 

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge