Cytryny faszerowane kuskusem i tuńczykiem

Pyszna przekąska podana w oryginalny sposób. Uwielbiam Was zaskakiwać 😉 Farsz, którym nadziane są cytryny przechodzi pięknym ich aromatem. Porcyjka jest akurat na przekąszenie. I talerza nie potrzeba brudzić 😉 Zestawienie kuskusa, tuńczyka szprotki i przypraw daje ciekawy smak. Wzmocniony przez granulowany czosnek w mieszance z chilli i omaszczony sokiem z cytryny pieści nasze podniebienia. Danie może być przyjemnym zaskoczeniem dla gości.

DSC_0101

Składniki:

  • 3 cytryny
  • 4 łyżki kuskusu
  • 4 łyżki tuńczyka we własnym sosie
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego kolorowego (to jest taki z dodatkiem chilli, jeśli takiego nie macie to zwykły czosnek granulowany w proporcji 3 do jednego z chilli)
  • 1 spora szprotka z oleju( z puszki)
  • 2 łyżeczki oleju od szprotek (bo farsz jest suchy)
  • 3 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka soli
  • koper do ozdobienia

Sposób przygotowania:

Kuskus zalać wrzątkiem, tak, żeby wody było więcej o 1cm ponad kaszę, przykryć i odczekać 5 minut. Do kaszy dodać tuńczyka, sardynkę i pozostałe składniki. Wymieszać widelcem  Cytryny przekroić na pół, wydrążyć miąższ i sok przy pomocy łyżeczki, ścianki przedziałek wyciąć nożyczkami.

DSC_0099

Cytryny napełnić farszem, ozdobić koprem, schłodzić.

DSC_0103

Smacznegooo! 🙂

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge