Pyszna przekąska podana w oryginalny sposób. Uwielbiam Was zaskakiwać 😉 Farsz, którym nadziane są cytryny przechodzi pięknym ich aromatem. Porcyjka jest akurat na przekąszenie. I talerza nie potrzeba brudzić 😉 Zestawienie kuskusa, tuńczyka szprotki i przypraw daje ciekawy smak. Wzmocniony przez granulowany czosnek w mieszance z chilli i omaszczony sokiem z cytryny pieści nasze podniebienia. Danie może być przyjemnym zaskoczeniem dla gości.
Składniki:
- 3 cytryny
- 4 łyżki kuskusu
- 4 łyżki tuńczyka we własnym sosie
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego kolorowego (to jest taki z dodatkiem chilli, jeśli takiego nie macie to zwykły czosnek granulowany w proporcji 3 do jednego z chilli)
- 1 spora szprotka z oleju( z puszki)
- 2 łyżeczki oleju od szprotek (bo farsz jest suchy)
- 3 łyżeczki soku z cytryny
- 1 łyżeczka soli
- koper do ozdobienia
Sposób przygotowania:
Kuskus zalać wrzątkiem, tak, żeby wody było więcej o 1cm ponad kaszę, przykryć i odczekać 5 minut. Do kaszy dodać tuńczyka, sardynkę i pozostałe składniki. Wymieszać widelcem Cytryny przekroić na pół, wydrążyć miąższ i sok przy pomocy łyżeczki, ścianki przedziałek wyciąć nożyczkami.
Cytryny napełnić farszem, ozdobić koprem, schłodzić.
Smacznegooo! 🙂