Dobry wieczór, Moi Drodzy 😊 Dziś zachęcam Was do zrobienia dobrego, naprawdę dobrego mięsiwa. Jest ono, poprzez swoje długie pieczenie bardzo kruche i podobnie jak w pulled pork można je widelcem czesać, czyli rozwarstwiać włókna, co daje znakomity efekt smakowy i wizualny. Ciekawy smak zawdzięcza również cydrowi, w którym się piecze i dodatkowi masła. Mówię Wam, że naprawdę z wielkim smakiem zajadałam…mniam 😉A i sosik maślano – cydrowy jest pyszny.
Składniki:
- 1 kg schabu
- 2 łyżeczki pieprzu
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki ziaren kolendry
- 1 łyżeczka ziela angielskiego
- 1/3 gałki muszkatołowej
- 2 łyżki masła
- 1-1,5 szklanki cydru
- 2 łyżki oleju
Sposób przygotowania:
Schab umyć, dokładnie osuszyć, pozbawić białej błony i ścięgien. Następnie pokroić na spore kawałki – 3-4 cm kostkę.
Kolendrę i ziele utłuc w moździerzu,
dodać do mięsa. Doprawić solą i pieprzem i świeżo startą gałką. Mięso odstawić na 1-2 godziny i obsmażyć na rumiano- ja robiłam to w rondlu żeliwnym, w którym potem piekłam.
Zalać wszystko cydrem i piec 1 godz. w 150 st., na termoobiegu, a potem 2 godz. w 100 st., cały czas pod przykryciem. Po wyjęciu z piekarnika położyć na gorące mięso masło i znów zamknąć brytfankę – pięknie się rozpuści i wchłonie do mięsa.
A tak wygląda wyczesane mięso 😉
Smacznegooo! 🙂