Cydrowo – maślane kawały mięsiwa

Dobry wieczór, Moi Drodzy 😊 Dziś zachęcam Was do zrobienia dobrego, naprawdę dobrego mięsiwa. Jest ono, poprzez swoje długie pieczenie bardzo kruche i podobnie jak w pulled pork można je widelcem czesać, czyli rozwarstwiać włókna, co daje znakomity efekt smakowy i wizualny. Ciekawy smak zawdzięcza również cydrowi, w którym się piecze i dodatkowi masła. Mówię Wam, że naprawdę z wielkim smakiem zajadałam…mniam 😉A i sosik maślano – cydrowy jest pyszny.

DSC_0873

Składniki:

  • 1 kg schabu
  • 2 łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki ziaren kolendry
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego
  • 1/3 gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki masła
  • 1-1,5 szklanki cydru
  • 2 łyżki oleju

DSC_0819

Sposób przygotowania:

Schab umyć, dokładnie osuszyć, pozbawić białej błony i  ścięgien. Następnie pokroić na spore kawałki – 3-4 cm kostkę.

DSC_0823Kolendrę i ziele utłuc w moździerzu,

DSC_0824dodać do mięsa. Doprawić solą i pieprzem i świeżo startą gałką. Mięso odstawić na 1-2 godziny i obsmażyć na rumiano- ja robiłam to w rondlu żeliwnym, w którym potem piekłam.

DSC_0825Zalać wszystko cydrem i piec 1 godz. w 150 st.,  na termoobiegu, a potem 2 godz. w 100 st., cały czas pod przykryciem. Po wyjęciu z piekarnika położyć na gorące mięso masło i znów zamknąć brytfankę – pięknie się rozpuści i wchłonie do mięsa.

DSC_0831A tak wygląda wyczesane mięso 😉

DSC_0878

Smacznegooo! 🙂

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge