Crostini z pastą z bobu

I znów bób, tym razem w zupełnie innej i cudnie smacznej wersji. Pasta ma apetyczny kolor i ciekawy smak. Nie przerażajcie się, że trzeba go obrać z łupin – t0 bardzo proste i trwa może 5 minut. Oczywiście można zestaw przypraw zmodyfikować. Mnie na przykład korci, żeby następnym razem dodać czosnek i biały pieprz.  Idealnie komponuje się z chrupiącą grzanką. Przepisy z użyciem bobu obiecałam podać na prośbę mojej koleżanki – Beaty, z którą znamy się  jeszcze z czasów szkoły średniej.

DSC_0444

Składniki:

  • 0,5 kg świeżego (zimą może być mrożony, tylko trzeba wtedy dłużej gotować)
  • 1 łyżka soli do gotowania
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki śmietany 30 %
  • 1 łyżeczka masła (opcjonalnie)
  • 3 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • drobny szczypiorek do posypania

DSC_0440

Dodatkowo:

  • chleb tostowy albo ziarnisty, żytni, razowy – jaki lubicie – ja użyłam ciemnego mieszanego
  • masło do posmarowania kromek

Sposób przygotowania:

Bób ugotować do miękkości – kilka minut, a potem odcedzić i wrzucić do lodowatej wody -podobnie jak w przepisie na „Bób przed telewizor”. Wyłuskać go ze skórki i wrzucić do wysokiego naczynia. Dodać śmietanę, masło, sól, pieprz, cytrynę i wszystko dokładnie zblenderować, aż powstanie gładka masa.

DSC_0441Kromki chleba posmarować masłem i zapiec na rumiano w piekarniku lub opiekaczu.

DSC_0442Na kanapki rozsmarować pastę, posypać poszatkowanym szczypiorkiem.

DSC_0447

Smacznegooo! 🙂

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge