Ciekawy smak ukryty w pierożkach z ciasta francuskiego…

Sobotnie kulinarne  przemyślanki i przegląd lodówki spowodowały powstanie tego przepisu. Znalazłam w lodówce kilka pieczarek, naruszony już seler naciowy i opakowanie mięsa z udźca kurczaka. W koszyczku uśmiechały się cudownie czerwone papryczki chili, a reszta już potoczyła się dalej sama. Pierożki wyszły znakomicie pyszne – czuć jak lekko jeszcze chrupie seler, chili drażni trochę język swoją pikantnością, a razem dało to dobrą kompozycję.  Potrawa może być fajnym obiadem czy kolacją i wcale nie jest trudna w przygotowaniu 😉

DSC_0459

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (300g)
  • 10 średnich pieczarek
  • 300 g mięsa z uda kurczaka
  • 6 łodyg selera naciowego
  • 2 jaja
  • ½ strąka chili
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 2 łyżki oliwy

DSC_0452Mięso, selera i pieczarki pokroić w drobną kostkę.

DSC_0453Na patelnię wlać oliwę, wrzucić mięso, smażyć aż się leciutko zarumieni.. Dodać pieczarki- gdy odparuje z nich woda, dodać seler naciowy, drobniutko pokrojoną papryczkę chili  i przyprawy, chwilę smażyć razem. Zdjąć patelnię z ognia, wbić jajo i szybciutko wymieszać, żeby się nie ścięło – ono połączy farsz. Ciasto rozwinąć, pokroić  (ja użyłam radełka) na 15 kwadratów.

DSC_0454Na środku każdego położyć pełną łyżeczką farszu. W miseczce rozbić jajo, roztrzepać widelcem i przy pomocy pędzelka posmarować brzegi pierogów – nie rozkleją się, dzięki temu, podczas pieczenia.

DSC_0457Zlepić pierogi i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

DSC_0458Piec w 200 st., przez 20-25 minut. Najlepiej smakują ciepłe, zaraz po upieczeniu.

DSC_0463

Smacznegooo! 🙂

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge