Ciekawe pierogi z wędzonym twarogiem, czosnkiem…

Dziś propozycja dla wszystkich pierogożerców 😉 Wpadłam na ciekawy pomysł i uzyskałam interesujący smak. Lekko wędzony, trochę czosnkowy i cebulkę zrumienioną fajnie czuć.  Cieniutkie i miękkie ciasto. Spróbujcie, a prawdopodobnie Wam zasmakuje 🙂

DSC_0076

Składniki na ciasto:

  • 30 dag mąki pszennej ( możecie sobie tą porcję zwielokrotniać)
  • 1 niecała szklanka gorącej wody
  • 1 łyżka oleju (dałam rzepakowy)

Składniki na farsz:

  • 0,5 kg wędzonego twarogu
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • olej do podsmażenia cebuli

DSC_0065

Cebulę drobno posiekać i zrumienić na patelni. Do pojemnika włożyć pokruszony twaróg, dodać cebulkę, czosnek i pieprz. Zgnieść wszystko przy pomocy widelca. Ja miałam wilgotny twaróg, więc farsz mi się ładnie sklejał, gdyby był zbyt suchy trzeba dodać łyżkę oleju albo jajko.

DSC_0064

Na stolnicę wysypać mąkę, dodać olej i wodę i zagnieść ciasto. Bardzo ładnie się wyrabia i super skleja dzięki gorącej wodzie i dodanemu olejowi. Jest gotowe, gdy widać malutkie pęcherzyki powietrza ( na zdjęciu pokazałam). Nawet nie trwa to 5 minut.

DSC_0066

Ciasto rozwałkowywać na grubość 2-3 mm, no bo w końcu farsz mamy  czuć,  a nie grubaśnie ciasto ;). Przy pomocy szklanki wykrawać kółka, na każdym ułożyć kulkę wielkości mniejszej niż orzech włoski, a większej od czereśni

DSC_0067

i zlepiać pierożki.

DSC_0069

Gotować 1 minutę od zagotowania, wyłożyć na blat lub stolnicę, aby obeschły. Podawać polane roztopionym masełkiem lub podsmażone.

DSC_0074

Smacznegooo ! 🙂

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge