Ciekawa sałatka z buraków z zielonym groszkiem

Jeśli znudziły Wam się dotychczasowe sałatki, to to jest właśnie propozycja na zmianę, na coś nowego. Sałatka jest prosta do zrobienia, ładnie wygląda i ma ciekawy smak. Mieszają się tu smaki kwaśny ze słodkim i trochę pikantności – efekt godny spałaszowania 😉 Parę dni temu rozmawiałam z p. Piotrem – z którym… współpracuje w dziedzinie dalekiej od gotowania i to właśnie on przypomniał mi o tej sałatce. P. Piotrze, specjalnie dla Pana, do wypróbowania 😉 Jestem ciekawa Pana sałatki z bazylią 😉

dsc_0873

Składniki:

  • 2 średnie buraki, upieczone
  • 1 średnia cebula
  • 1 nieduże jabłko
  • 10 łyżek zielonego groszku (mrożonego bo ma ładny kolor lub świeżego w sezonie)
  • 2 jaja
  • 2 średnie ogórki korniszony
  • 1 czubata łyżeczka soli
  • 1, 5 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1,5 łyżeczki musztardy sarepskiej
  • 2 łyżki majonezu ( w wersji light – jogurtu)

Sposób przygotowania:

Buraki upiec  w 180 st. ,w folii aluminiowej przez 1 godz. Obrać i pokroić w niedużą kostkę. Jajka ugotować i też pokroić w kostkę. Jabłko obrać i również pokroić w kostkę. To samo zrobić z cebulą i ogórkami. Groszek rozmrozić na patelni. Wszystko wrzucić do miski, dodać przyprawy, majonez (jogurt) i musztardę. Dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na co najmniej godzinę.

dsc_0869

dsc_0870

Smacznegooo! 🙂

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge