Ciasto z dyni

Dobry wieczór 🙂 Sezon dyniowy jeszcze trwa, więc proponuję ciekawe  i proste ciasto dyniowe. Jest wilgotne w środku i czuć delikatnie smak dyni,urozmaicony przez dodatki użyte do pieczenia. Mam nadzieję, że uda mi się jeszcze inny przepis na ciasto z dyni przedstawić… choć inne pomysły, na inne dania  czekają w kolejce 😉 Zobaczymy :).

dsc_0947

Składniki na ciasta:

  • 1,5 szklanki startej na małych oczkach dyni
  • 1, ¼ szklanki mąki
  • 1 szczypta soli
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1 torebka cukru waniliowego (8g)
  • ¾ szklanki oleju (dałam rzepakowy)
  • 60 g płatków migdałowych, drobno posiekanych
  • 60 g wiórków kokosowych
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 brzoskwinia (dałam z puszki)

dsc_0937

Składniki na polewę:

  • ½ czekolady gorzkiej (50g)
  • ½ czekolady białej (50g)
  • 4 łyżki śmietanki 30%

Sposób przygotowania:

Jajka ubić na puszystą pianę, dodać sól, dodawać powoli cukier i cukier waniliowy, dalej ubijać. Dodać powoli olej, płatki, wiórki, mąkę z proszkiem. Na końcu dodać dynie i brzoskwinię i dokładnie wymieszać łyżką.

dsc_0938Ciasto wyłożyć do posmarowanej masłem i posypanej bułką niedużej blaszki. Piec w termo obiegu przez 55 min, w 180 st.

dsc_0943Po wystygnięciu rozrobić w kąpieli wodnej najpierw gorzką czekoladę z 2 łyżkami śmietanki, a potem białą. Rozsmarować na cieście ciemną  polewę i na niej pasy wzdłuż ciasta z białej czekolady. Przy pomocy patyczka do szaszłyka (jednocześnie patyczka do sprawdzania czy ciasto jest upieczone) rozsmarować kreski na boki z pasów z białej czekolady, aż powstanie wzór.

dsc_0946

dsc_0949

Smacznegooo! 🙂

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge