Ciasto z budyniem i herbatnikami

Słodko dziś będzie 😉 Najpierw proponuję proste i urokliwe ciasto z budyniem, na którym ułożyłam kakaowe herbatniki i wszystko zalałam fajną polewą, która zawsze się udaje. Ciasto ładnie wygląda w przekroju i jest mimo wszystko lekkie, bo w masie nie ma żadnego tłuszczu. Smak budyniu można sobie wybrać inny np. o jakimś smaku owocowym czy karmelowym – to już Wasz wybór. Ciasto odszukałam w moim starym, pożółkłym zeszycie 😉

DSC_0879

Składniki na ciasto:

  • 4 jaja
  • 1 szklanka cukru
  • 7 łyżek oleju (dałam rzepakowy)
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Składniki na masę:

  • 4 budynie (po 40 g) – ja miałam śmietanowe bez cukru
  • 5 łyżek cukru
  • 1 l mleka – dałam 2%
  • 1  większa paczka herbatników – dałam kakaowe

Składniki na polewę:

  • 4 łyżki masła
  • 4 łyżki mleka (2%)
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 4 łyżki ciemnego kakao

Sposób przygotowania:

Do miski wlać żółtka i ubić z cukrem. Dodać olej, mąkę z proszkiem, cały czas mieszając, a na koniec ubitą z białek ( z dodatkiem soli) pianę. Prostokątną blaszkę, mniej więcej 35×25 cm, wysmarować tłuszczem i wysypać tarta bułką. Do blaszki wlać ciasto, równomiernie rozprowadzić i piec 30 min. w 180 st, do suchego patyczka.

DSC_0861Następnie  rozprowadzić w 1/3  mleka budynie z cukrem i zagotować z pozostałym mlekiem, mieszając trzepaczką, żeby nie było grudek. Gorący budyń wylać na gorące ciasto, a na budyniu ułożyć herbatniki, jeden obok drugiego.

DSC_0864Gdy wszystko wystygnie przygotować polewę kakaową. Do garnka wrzucić masło i wlać mleko, masło rozpuścić i dodać cukier i kakao – dokładnie mieszać, żeby polewa była gładka.  Od razu, jeszcze ciepłą i płynną zalać herbatniki

DSC_0865i ozdobić według uznania – u mnie to były czekoladowe pastylki z kolorową posypką.

DSC_0875

DSC_0880

Smacznegooo! 🙂

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge