Ciasto w mig ;)

Dzisiejsza propozycja to kolejna leniwa potrawa. Była już „pieczeń leniwca”, a dziś zrobimy bardzo leniwe ciasto. Do jego zrobienia potrzebna jest jedynie umiejętność używania miksera kuchennego, a w sumie i bez niego  też się obejdzie;).  Przepis dedykuje mojej koleżance z pracy – Ani (nazwę ją Ania  nr 2, bo pracuje z dwoma Annami 😉 ), która nie wierzy w swoje możliwości. Aniu, to ciasto zawsze się udaje!:) Smak ciasta  w sporej mierze zależy od tego jakiego użyjemy dżemu. Jest fajnie wilgotne i długo takie jest, bo pieczone na oleju. Ale równie dobrze z tego ciasta – bazy można stworzyć coś wykwintnego. Wystarczy tylko przełożyć go masami (a świetnie nadaje się do przekrajania i przekładania), położyć np. biszkopty nasączone alkoholem, polać czekoladą. Tylko trzeba poruszyć wyobraźnię. Ja w  tym przypadku użyłam, równie prostej jak ciasto, polewy. A przepis znów odkopałam w moim staruszku – zeszycie 😉

DSC_0933

Składniki na ciasto:

  • 4 jajka
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki sody
  • 8 łyżek oleju
  • 1 szklanka mleka
  • 3,5 szklanki mąki
  • 4 łyżki wody
  • 8 łyżek dżemu
  • 2 łyżeczki cynamonu (wtedy będzie posmak piernikowy) lub
  • kilka kropli olejku arakowego (dałam olejek)

 

Składniki na polewę:

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mleka
  • 0,2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka kawy (opcjonalnie)
  • coś do ozdobienia (niekoniecznie; ja dałam zieloną posypkę landrynkową)

Sposób przygotowania ciasta:

Wszystkie składniki obojętnie w jakiej kolejności wrzucić do miski. Wymieszać mikserem lub ręcznie.

DSC_0923

Wylać do blaszki (sporej), wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułka tartą. Piec od 50 do 70 minut w zależności jaka jest blacha (w płaskiej upiecze się szybciej w keksowej potrwa to dłużej), w 180 st. w termoobiegu.

DSC_0924

Sposób przygotowania polewy:

Do rondelka wlać mleko i wrzucić masło. Mieszając trzepaczką podgrzewać. Dodać cukier i kakao cały czas energicznie mieszając. Gdy składniki się rozpuszczą polać polewą zimne ciasto. Wygładzić nożem. Ozdobić.

DSC_0929

DSC_0935

DSC_0925

Smacznegooo! 🙂

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge