Ciasto balowe – blogowe – rocznicowe ;)

Dzień dobry 😉 Najważniejsza wiadomość to taka, że 16 MARCA MÓJ BLOG UKOŃCZYŁ 1 ROK!!!;) Po roku czasu, jak wskazał mój licznik, wejść na bloga było ponad 92 tysiące! 😊 To chyba całkiem niezły wynik…? Ponieważ  w tygodniu nie udało mi się zrobić  ciasta  z okazji tej rocznicy– bo jest pracochłonne- zrobiłam to dziś. Przygotowania tego ciasta – tortu, jak wspomniałam już wyżej, zabiera trochę czasu, ale efekt jest wyśmienity.  Słone krakersy tutaj, to nie pomyłka – wspaniale się wkomponowały i podkreślają smak. Lekkość masy śmietanowej, słodki karmel, kruche herbatniki i mocno gorzka czekolada…podnoszą walory smakowe. Idealne ciasto na różnego rodzaju uroczystości, śmiało może „robić” za tort 😉

DSC_0829

Składniki na biszkopt:

  • 4 jajka
  • 4 łyżki mąki
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

 

Masa budyniowa:

  • 2,5 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 125 g masła
  • 3 żółtka
  • ¾ szklanki mąki

Masa śmietanowa:

  • 0,5 l śmietany 30 lub 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 opakowania śmietan – fix

Masa karmelowa:

  • 1 puszka mleka skondensowanego, słodzonego (gotować 3 godziny) lub 1 puszka gotowej masy karmelowej  – 400g – (może być orzechowa, krówkowa, kakaowa)

Dodatkowo:

  • 1 paczka słonych, prostokątnych krakersów
  • 1 duża paczka herbatników (typu szkolne)
  • ½ tabliczki gorzkiej czekolady (dałam z 85% kakao)

Sposób przygotowania:

Biszkopt:

Białka ubić z cukrem, dodać żółtka, mąkę z proszkiem, sól. Dokładnie wymieszać, piec w 170-180 st. przez 30 minut. Blaszka, mniej więcej, ma 25×40 cm.

DSC_0815

Masa budyniowa:

Do garnka wlać 1,5 szklanki mleka i zagotować. W 1 szklance mleka dokładnie roztrzepać mąkę,  cukier i żółtka i wlewać na gotujące mleko, cały czas mieszając (użyłam trzepaczki). Gdy masa wystygnie dodawać ją porcjami do ucieranego masła.

Masa śmietanowa:

Zimną śmietanę ubijać mikserem aż zrobi się gęsta. W trakcie ubijania dodać cukier i smietan-fix.

Jak ułożyć ciasto? 😉

  • biszkopt
  • masa budyniowa
  • herbatniki

DSC_0816

  • masa karmelowaDSC_0817
  • krakersyDSC_0818
  • masa śmietanowa

DSC_0819

  • tarta czekolada

DSC_0820

Ciasto wstawić do lodówki, najlepsze jest po paru godzinach lub na drugi dzień.

DSC_0825

Smacznegooo! 🙂

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge