Ciastka z jabłkami i wanilią, które mnie zachwyciły :)

Super ciastka – zakochałam się w nich od pierwszego wejrzenia, a raczej wgryzienia 😉  Są mięciutkie, bardzo owocowe, proste do zrobienia, po prostu pycha 🙂 Z podanej porcji wychodzi ich bardzo dużo – cztery blachy dużego piekarnika, ale myślę, że w tym przypadku to nie szkodzi ;). Przepis zaczerpnęłam z gazetki „Przepisy czytelników”.

DSC_0949

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1 kostka masła (250 g)
  • 400 g mąki
  • 200 g cukru
  • 1,5 kg jabłek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 opakowania cukru waniliowego tj. 16 g (prawdziwy cukier waniliowy jest w opakowaniach po 8 g)
  • sok z połowy cytryny

Sposób przygotowania:

Jabłka pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w małą kostkę (mniejsza niż 1 cm), wymieszać z sokiem z cytryny i cukrem waniliowym.

DSC_0937Do miski włożyć miękkie  masło, zmiksować z cukrem. Dodawać po jednym jajku, cały czas miksując. Dodać mąkę, proszek sól. Wsypać jabłka i wymieszać, ale już sporą łyżką, ja użyłam drewnianej.

DSC_0939Blachy wyłożyć papierem do pieczenia i kłaść po łyżce ciasto, lekko przygniatając.

DSC_0941Piec w 180 st, w termoobiegu przez 25 minut.

DSC_0942

DSC_0951

Smacznegooo! 🙂

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge