Ciasteczka drobiowe z powidłami – przekąska na „Sylwka” i nie tylko…;)

To kolejna propozycja do bufetu na Sylwestra. Niezbyt czasochłonna, efektowna wizualnie i nietypowo smakowa. Lekki słodko kwaśny posmak z powideł i octu, ostrość pieprzu czarnego i smaczek sera – to jest to!  Jako przegryzka na imprezie sylwestrowej sprawdza się idealnie:)

dsc_0288

Składniki:

  • 0,5 kg piersi z kurczaka
  • 1 łyżka curry
  • 1 łyżka soli
  • 4 łyżki powideł śliwkowych ( dałam oczywiście swoje ze spiżarni)
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka majeranku
  • 50-60 g sera żółtego ( ja dałam mój ulubiony gruyère)

dsc_0280

Sposób przygotowania:

Piersi kurczaka przekroić na mniejsze kawałki. Ułożyć na desce, przykryć folią spożywczą i delikatnie rozbić z dwóch stron drewnianym tłuczkiem.

dsc_0282Przyprawić z obu stron i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

dsc_0283

dsc_0284Do powideł dodać ocet i majeranek, dobrze wymieszać i posmarować tym kurczaka.

dsc_0285

dsc_0286Na tarce, na oczkach mniejszych niż jarzynowe, utrzeć ser i posypać go na powidła. Piec przez 25 min. w 190 st. przez 20-25 min.

Smacznegooo! 🙂

You may also like

2 komentarze

    1. Polecam gorąco, smak nietuzinkowy 🙂 i prościzna w wykonaniu. Proszę o info jak smakowały…:) Pozdrawiam:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge