Chrupiąca, kolorowa surówka.

Była pożywna i zawiesista zupa, wcale nie dietetyczne ciasto, więc dziś proponuję lekką , chrupiącą, ciekawą i prostą surówkę. Dietetycznie można ją wcinać samą, ale jest też fajną surówka do obiadu. Czasem miło jest zjeść coś nie zmielonego, zmiętolonego, ugniecionego…ale mega chrupiącego i zdrowego. Polecam 😊

DSC_0776

Składniki:

  • 30 dag białej kapusty
  • ½ średniego kwaskowatego i chrupiącego jabłka
  • ½ średniej białej cebuli
  • ½ średniej czerwonej cebuli
  • ½ papryki czerwonej
  • garść koperku
  • 1 mała marchew

DSC_0775

Sos:

  • 2 łyżki oliwy (dałam włoską z pierwszego tłoczenia)
  • 2 łyżki octu winnego (dałam o smaku malinowym)
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • ½ łyżeczki cukru trzcinowego

Sposób przygotowania:

Kapustę poszatkować w cienkie paseczki, tak samo zrobić  z marchewką i papryką. Obydwie cebule pokroić w cienkie krążki i rozwarstwić je pojedynczo. Jabłko pokroić na ćwiartki, a potem na cienkie plasterki, koperek posiekać. Wszystko wrzucić do miski. Składniki sosu wymieszać i polać nimi surówkę tuz przed podaniem.

DSC_0780

Smacznegooo! 🙂

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge