Chłodnik z botwinki

Kolejny upalny, duszny, słoneczny , gorący….dzień. Uff! Jak gorąco…! Nie pamiętam kiedy ostatnio jadłam jakieś mięso czy wędlinę. Najlepsze na takie pogody są sałatki, surówki, warzywa, owoce, hektolitry wody…zimne piwo 😉  😉 ….no i chłodniki…i może…znów zimne piwo 😉 Zachęcam do tego znanego już od lat chłodnika – jest niezastąpiony i przepyszny w najprostszej jego wersji. Przepis na życzenie mojego drogiego kuzyna – Piotrka 🙂DSC_0008

Składniki:

  • 1 duży pęczek botwinki z buraczkami ( buraczki wielkości ok.5-10 cm)
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 1 pęczek szczypiorku, najlepiej drobnego
  • 1 pęczek zielonej pietruszki
  • 1 pęczek koperku
  • 5 średnich ogórków
  • 2 nieduże cebule
  • 2 l maślanki (kefiru lub jogurtu -można pomieszać)
  • 20 łyżek koncentratu barszczu w płynie
  • 1 szklanka gorącej wody
  • 2 łyżki jarzynki
  • 1 łyżka octu spirytusowego 10%
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego
  • 1 łyżka cukru

DSC_0999

Sposób przygotowania:

Buraczki obrać i starkować na jarzynowych oczkach tarki.. Liście botwinki drobno pokroić i razem z burakami gotować przez  jakieś 20 minut (sprawdzać miękkość). Ostudzić. Rzodkiewkę i ogórki też starkować na tarce.

DSC_0003

Szczypiorek, pietruszkę i koperek drobno posiekać. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę. Koncentrat barszczu rozpuścić szklanką gorącej wody i dodać do reszty składników.  Dodać jarzynkę, pieprz, cukier i ocet.

DSC_0001

Dodać maślankę i wszystko wymieszać, dobrze schłodzić.

DSC_0004

DSC_0009

Smacznegooo ! 🙂

You may also like

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge