Buraczki z kozim serem, rukolą i sosem jogurtowo-pieprzowym.

Może dlatego, że już wczoraj zaczęłam z sąsiadką świętować moje „postarzenie się” 😉 , dziś mój organizm potrzebuje dużo witamin. Wysyła mi takie sygnały 😉 A ja reaguje – bo organizm prawdę Ci powie 😉  Zaczaiłam się dziś na buraka, który w towarzystwie super kremowego sera koziego i orzechowej rukoli  bardzo dobrze się czuje 😉 A do tego orzeźwiający sosik…polecam 🙂

Troszkę na temat buraka:  ma bardzo dużo witamin i właściwości lecznicze. Występują w nim betalainy – barwniki, które wzmacniają odporność, pomagają zachować długą młodość, zapobiegają nowotworom. Ponadto obniżają ciśnienie, zwalczają zgagę, dodają sił, są krwiotwórcze, zapobiegają anemii, wspomagają leczenie białaczki, wspomagają układ krwionośny…i tak długo można by pisać.  A to wszystko mi powiedział „wujek Google” 😉

DSC_0634

Składniki:

  • 2 niewielkie buraki
  • 2-3 łyżki octu jabłkowego (dałam domowej produkcji)
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 – 2 łyżeczki oliwy
  • 1 garść rukoli
  • 2-3 łyżki pokruszonego na spore kawałki sera koziego

Na sos:

  • 2 łyżki jogurtu (można 1 łyżkę śmietany i 1 łyżkę jogurtu)
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
  • ½ łyżeczki soli

DSC_0631

Sposób przygotowania:

Buraki obrać i zetrzeć na tarce na oczkach do robienia plastrów.

DSC_0632Plastry wymieszać z octem oliwą i solą, W kubeczku wymieszać jogurt, sól i pieprz. Buraczki ułożyć na talerzu, na nich umieścić ser i rukolę, a wszystko polać sosem jogurtowym.

DSC_0639

Smacznegooo! 🙂

You may also like

2 komentarze

    1. Hej:) Cieszę się, że trafiłam w Twoje smaki i mam nadzieję, że jeszcze nie raz trafię 🙂 Pozdrawiam :)i jednocześnie pędzę zajrzeć na Twojego bloga:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge