Brokuł pod beszamelem herbaciano-imbirowo-cytrynowym

Dziś zaproponuję Wam coś oryginalnego – jest to sos beszamelowy na bazie herbaty „Ginger & Lemon firmy TEEKANNE. Z tą firmą zaczynam właśnie współpracę, więc mam możliwość spróbowania, wielu smaków, które proponuje. A wierzcie mi,  są naprawdę ciekawe 😊 Zbliża się sezon pierwszych warzyw, więc warto mieć w zanadrzu jakiś przepis na ich podanie.  Sos można użyć również do  kalafiora, marchewki duszonej lub fasolki szparagowej.  W sosie czuć wyraźnie ostrość imbiru, którego w herbacie jest sporo i lekki cytrynowy posmak.  Stanowi to ciekawą kompozycję więc może warto spróbować…? 😉

DSC_0789

Składniki:

  • 1 brokuł – 0,5 kg
  • 3 saszetki herbaty „Ginger & Lemon TEEKANNE
  • ½ szklanki mleka
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki

DSC_0784

Sposób przygotowania:

Herbatę zalać wrzątkiem do 2/3 wysokości szklanki. Zaparzać zgodnie z przepisem na opakowaniu, ostudzić.

DSC_0782Brokuł gotować 10 minut na parze.

DSC_0783Na patelni rozpuścić masło, dodać mąkę, wymieszać trzepaczką, a potem dolewać mleko i herbatę, dodać sól, cały czas mieszając, do gładkiej masy o konsystencji śmietany.

DSC_0785Brokuł podawać polany sosem. Może stanowić przekąskę lub kolację.

DSC_0791

Smacznegooo! 🙂

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge