Bożonarodzeniowe florentynki – bakaliowy raj :)

Cudowne ciasteczka, które robi się szybciutko. Są rewelacyjnie kruche i baaardzo przyjemne smakowo. Wyglądają trochę jak witrażyki. Na pewno będą Wam  i gościom smakować – radzę mi uwierzyć 😉 Przepis zaczerpnęłam z kalendarza  „Moje smaki życia”.

dsc_0175

Składniki:

  • 30 g suszonych moreli
  • 200 g płatków migdałowych
  • 30 g suszonej żurawiny
  • 30 g kandyzowanej skórki cytrynowej (lub pomarańczowej)
  • 50 g masła
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 100 g cukru

Sposób przygotowania:

Do miski wsypać migdały i skórkę cytrynową. Owoce suszone posiekać i też dodać do miski.

dsc_0159W garnku z grubym dnem (u mnie oczywiście żeliwny – idealnie do tego się nadaje) zagotować śmietankę z masłem i cukrem. Gotować przez jakieś 3 minuty, mieszając.

dsc_0160Gdy masa lekko zgęstnieje, zdjąć z ognia i wrzucić  składniki z miski, wymieszać łyżką. Na blachy, wyłożone papierem do pieczenia, wykładać łyżką porcje masy i lekko spłaszczać. Pozostawić między ciastkami spore odstępy. Masa jest klejąca, więc ja sobie pomagałam paluchami 😉

dsc_0162 Piec 12 minut w 180 st. Z blachy zdejmować po wystudzeniu, bo wcześniej są miękkie i nie jest to możliwe.

dsc_0176

Smacznegooo! 🙂

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge