Biszkopt herbaciany z jagodami w galaretce

Herbatki, jak pokazuję poniżej, niekoniecznie służą tylko do picia. W tym przypadku dały herbaciany, a dokładniej malinowy posmaczek dla biszkopta.  Można użyć innego smaku herbaty, których firma Teekanne oferuje co nie miara 😊 A jedząc ciasto przyjemnie jest zaserwować filiżankę również herbatki malinowej – będzie współgrała z biszkoptem. Galaretka i owoce dają lekkość ciastu, co w upalne dni jest przyjemne 😊

DSC_0115

Składniki na biszkopt:

  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 łyżek herbaty malinowej firmy Teekanne (zaparzonej z 2 torebek)
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • 3 galaretki jasne (np. pomarańczowe, cytrynowe, brzoskwiniowe)
  • 1 l jagód – dałam mrożone

DSC_0091

Sposób przygotowania:

Utrzeć w misce żółtka z cukrem, dodać herbatę, mąki i proszek do pieczenia.

DSC_0094Na końcu dodać pianę ubitą z białek ze szczypta soli. Ciasto wyłożyć na sporą blaszkę, pokropić 2 łyżkami herbaty

DSC_0096herbaty i piec 35 min. w 180 st, bez termoobiegu.  Ciasto, przy pomocy pędzelka, posmarować resztą herbaty. Galaretki rozpuścić w połowie wody, przestudzić. Na ciasto wyłożyć jagody, zalać je lekko tężejącą galaretką i wstawić do lodówki.

DSC_0106

DSC_0114

Smacznegooo! 🙂

 

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge