Biała kiełbaska zapiekana na ziemniaczkach z marchewką.

Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam białą kiełbaskę, zwłaszcza tą cienką  i pieczoną. Ona jakoś tak fajnie „chwyta” smak, który jej przekażemy. A zapieczona, do tego wszystkiego, fajnie chrupie.  Oczywiście bardzo ważne jest, żeby to była dobra kiełbasa, bo jakość potrawy bardzo zależy od jakości jej składników. Przyprawy jakich tu użyłam tylko podkreślają prawdziwy smak tej wędliny. Potrawa nadaje się na obiad, śniadanie, przekąskę , no i oczywiście może być potrawą wielkanocną. Pracy przy tym, naprawdę, niewiele.

DSC_0659

Składniki:

  • 8-10 niedużych ziemniaków
  • 1 średnia marchewka
  • 10 małych cienkich białych kiełbasek
  • 2 łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego

Ziemniaki razem z marchewką ugotować  z solą do półmiękkości.  Pokroić w plastry ok. półcentymetrowe i ułożyć w naczyniu do zapiekania. Przyprawić pieprzem, majerankiem i czosnkiem.

DSC_0654Na wierzchu ułożyć, zawinięte w spirale, białe kiełbaski.

DSC_0655Zapiekać przez 45 min. w 180 st. Najlepsze na ciepło.

DSC_0658

Smacznegooo! 🙂

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge