Bardzo łatwa i pyszna pieczeń wołowa z kurczakową mozaiką

Znów dietetycznie 😉 Ale niech się nie martwią Ci, którzy nie liczą kalorii, bo inne przepisy też będą. A dziś pieczeń, na której pomysł wpadłam, jak to przeważnie bywa, prawie w trakcie robienia. Popatrzyłam na mięso wołowe… i na piersi kurczaka i… już – przepis się narodził 😉 Bardzo fajna smakowo, wizualnie, jak sami widzicie – też, konsystencja idealna, bo dobrze się kroi, nie jest zbyt twarda… eh!, co ja tu nawijam – po prostu spróbujcie i koniecznie mi napiszcie jak Wam smakowała 🙂

dsc_0724

Składniki:

  • 40 dag mielonego mięsa wołowego 100%
  • 15 dag piersi z kurczaka
  • 3 łyżki kaszy kuskus
  • 1,5 łyżki musztardy (może być sarepska, chrzanowa, smakowa)
  • 1,5 łyżeczki pieprzu białego
  • 1 czubata łyżeczka soli morskiej
  • 2 jaja

Sposób przygotowania:

Kaszę kuskus zalać wrzącą wodą troszkę nad powierzchnię kaszy, przykryć i odczekać 5 min.  Do miski włożyć mięso, dodać jaja i przyprawy i sypką już kaszę. Piersi pokroić w niedużą kostkę, dodać do masy i dobrze wymieszać.

dsc_0715Masę wyłożyć do niedużej formy prostokątnej lub keksowej. Ja zrobiłam nożem skośną kratkę na powierzchni – tak dla ozdoby.

dsc_0717Piec w 180 st, w termoobiegu (niekoniecznie), przez 1 godz. Podawać do obiadu lub na pieczywie.

dsc_0719

Smacznegooo! 🙂

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge