Baranek wielkanocny…

Gdyby tak dobę rozciągnąć do … 48 godzin…- może wtedy zdążyłabym ze wszystkimi wpisami…😉 Baranek jest cudownym wkładem do wielkanocnego koszyczka i bardzo pysznym ciastem –  chrupiące, orzechowe. Warto sobie taki przepisik zapamiętać i wypróbować…Minęła północ… a ja jeszcze walczę z wpisami… Istna maniaczka 😉 😊

DSC_0527

Składniki:

  • 180 g mąki pszennej
  • 60 g masła
  • 60 g zmielonych orzechów laskowych
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 2 małe jajka
  • 1/2opakowania cukru waniliowego
  • 5 łyżek cukru
  • 1,5 łyżeczki rumu
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • tłuszcz i mąka do wysmarowania blaszki

Dodatkowo:

  • forma do baranka

DSC_0491

Sposób przygotowania:

Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodawać, dalej ucierając, masło. Połączyć z mąką, proszkiem do pieczenia i orzechami. Wlać rum, wymieszać.

DSC_0490Dwie części formy do baranka wysmarować tłuszczem i wysypać mąką. Obie części formy połączyć, postawić do góry dnem. Dużą łyżką wlewać ciasto, wypełniając formę.

DSC_0492Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez 40-50  min. Formę rozłożyć, przestudzić, wyjąć baranka. Można w miejsce oczu włożyć goździki.

DSC_0523

Smacznegooo! 🙂

You may also like

2 komentarze

    1. Witam 🙂 Dziękuję za komentarz :)Proponuję teraz, całkiem nie wielkanocnie, wykorzystać to ciasto i zrobić w innej formie, np wiosennego kwiata, serca itp. Też będzie ciekawie ;)Pozdrawiam.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge