Bakaliowe naleśniki

Dzień doberek w niedzielny, słoneczny poranek ! 🙂 Mam dziś wielką ochotę na spacerek z aparatem i  jakieś jesienne zdjęcia. Jeśli mi się to uda, to pewnie Wam pokażę, co upolowałam 😉 A teraz robię przegląd lodówki po przeglądzie lodówki 😉 Już tłumaczę o co chodzi w tym pokręconym zdaniu: wczoraj usmażyłam naleśniki, żeby zużyć farsz pierogowy… naleśników trochę zostało, więc dziś zrobiłam nadzienie, żeby zużyć naleśniki. I pewnie można by tak w kółko, ale tym razem zużyłam i naleśniki i nadzienie, więc przegląd, można uznać, został uwieńczony sukcesem 😉 Ale ja gadam i gadam, a tu czas się wziąć za robotę 😉

dsc_1101

Składniki na nadzienie twarogowe:

  • 40 dag dobrego twarogu ( u mnie oczywiście od kolegi, swojski)
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego ( nie w a n i l i n o w e g o!)
  • 8 śliwek suszonych
  • 6 moreli suszonych
  • 1 łyżka żurawiny suszonej
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • 4 łyżki śmietanki kremowej (dałam 30%)
  • 1 żółtko

dsc_1097

Składniki na ciasto naleśnikowe: znajdziecie w przepisie na oszukane pierogi.

Sposób przygotowania nadzienia:

Twaróg i śmietanę dobrze ugnieść widelcem, dodać pozostałe składniki, wymieszać i kłaść na naleśniki.

dsc_1100 Zwijać według uznania – mogą być rulony czy serwetki. Wierzch można ozdobić żurawiną, prażonymi płatkami migdałowymi im posypać cukrem pudrem.

dsc_1103

Smacznegooo! 🙂

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge