Baba marmurkowa

Ryszard Rynkowski i Andrzej  Zaucha śpiewali:

„Kochane baby, ach te baby!
Człek by je łyżkami jadł – bul, bul, bul, bul…
Tęgi chłop, co lekko w ręku łamie sztaby,
Względem baby jest tak, jak dziecko, całkiem słaby.
Baby, ach te baby! Czym by bez nich był ten świat?
Co tu łgać, co tu kryć, spróbuj bez baby żyć,
Gdy ci uda się taka sztuka, toś jest chwat!”

A ja upiekłam…😉

DSC_0877

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • ¾ szklanki oleju
  • 3/4 szklanki wody
  • szczypta soli
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • kilka kropli rumowego

Lukier i ozdoby

  • 5 łyżek cukru pudru
  • 2 – 2,5 łyżki nektaru ananasowego
  • 50 g kandyzowanych czereśni (dałam czerwone)

Sposób przygotowania:

Całe jajka ubić z cukrem, dodać sól. Dodawać, cały czas miksując, mąkę, olej, połowę porcji wody, proszek do pieczenia, aromat. Ciasto podzielić na pól, dodać do jednej z polowy kakao i połowę pozostałej porcji wody. Wlać do wysmarowanej i wysypanej bułką foremki   babkowej z kominem,

DSC_0879

część ciasta białego, potem ciasto ciemne, znów białe i ciemne i na koniec białe.

DSC_0865Piec ok. 1 godz. w 180 st.-  sprawdzać patyczkiem.

DSC_0867Składniki lukru dobrze wymieszać-konsystencja musi być dość gęsta. Na wystudzoną babkę wylać lukier

DSC_0868i ozdobić kandyzowanymi czereśniami.

DSC_0870

Smacznegooo! 🙂

You may also like

2 komentarze

    1. Witam 😉 dzięki za uwagę. Moje przeoczenie. Już poprawiłam we wpisie. Pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge