Ale jaja! ;) Urocze, oryginalne, smaczne…

Dzień Doberek, dzień doberek ! 😊😊 Witam Was po długiej przerwie, ale już zdrowa, pełna energii i pomysłów. Przyznam, że trochę…trochę więcej…albo i mocno się za Wami stęskniłam 😉 Nie dałam rady podzielić się z Wami pomysłami wielkanocnymi, ale mam nadzieję, że mi to wybaczycie… 😉 Zanim przejdę do ….Wiosny, to jeszcze coś wielkanocnego, ale nie tylko, zaproponuję Wam dzisiaj. Są to jaja mojego pomysłu – takich na pewno jeszcze nie robiliście. W cieście w formie jajek lub połówek jajek umieściłam pyszny farsz, ( który ,tak  na marginesie, jako osobne danie jest superzastą sałatką). Składniki farszu znakomicie podnoszą walory smakowe dania. A całość tworzy niepowtarzalne danie 😊…no powiedzcie, że choć troszkę brakowało Wam mojego gadulstwa…☹

Aaaa…, jeszcze jedna istotna sprawa- gdyby po jedzonku Wasz brzuszek stał się duży i chciał ulecieć w przestworza – to pamiętajcie, że Espumisan Max Wam pomoże 😉 Ot i niechcący zrobiło się hasło reklamowe – może producent to zauważy…i Gosię prezentem obdarzy, hihi. No i jeszcze jedna ważna informacja: Espumisan Max to wyrób medyczny CE.

DSC_0901

Składniki na ciasto:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 6 jajek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 8 łyżek mleka (obojętnie ile ma procent)
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego

Składniki na nadzienie:

  • 25 dag mięsa z uda kurczaka ( można z piersi, ale ja wolę z uda bo jest smaczniejsze)
  • 4 łyżki kukurydzy
  • 25 dag brokuła ( czyli ½ sztuki)
  • 2 średnie cebule
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego
  • olej do smażenia ( u mnie rzepakowy)

 

DSC_0869

Dodatkowo:

  • foremka silikonowa z kształtami wgłębień jajkowych 😉
  • masło lub inny tłuszcz do wysmarowania foremek
  • amarantus, kminek, czarnuszka, pokruszony kolorowy makaron do obsypania foremek

DSC_0881

Sposób przygotowania:

Najpierw przygotować nadzienie. Mięso kurczaka i cebule pokroić w drobną kostkę

DSC_0873i usmażyć na rumiano na niewielkiej ilości oleju, dodać łyżeczkę soli i pieprzu. Obsuszyć na ręczniku papierowym.

DSC_0874Brokuł podzielić na różyczki i ugotować na parze przez 5-6 min, a potem szybko wrzucić do zimnej wody z lodem – zachowa kolor i jędrność. Paprykę też pokroić w drobną kostkę. Wszystko razem wymieszać.

DSC_0878Żółtka ubić w malakserze (robocie) razem z solą i pieprzami. Dodać mleko, mąki, proszek i sodę i dobrze wymieszać Na koniec dodać pianę ubitą z białek. Do gotowej masy dodać nadzienie, wymieszać wszystko razem.

DSC_0885Foremki wysmarować tłuszczem, posypać dowolną posypką i wlać masę.

DSC_0883

DSC_0887Jeżeli nie macie ochoty-posypka jest niekonieczna.  Piec 20 min, bez termoobiegu, w 180 st. Po wyjęciu można jaja przekrajać na pół lub podawać w całości. Można je udekorować majonezem lub spożywać posmarowane masłem – Wasze pole do popisu 😉

DSC_0889

DSC_0890

Smacznegooo! 🙂


Przy świątecznym stole

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge