Grymasiki ;)

Dzień dobry w słoneczny, piękny dzień 😊 Dziś proponuję Wam przepis na oryginalne ciasteczka, nową i ciekawą kategorię bloga oraz zareklamuję Wam śliczną, szklaną deskę do krojenie ( u mnie posłużyła do ekspozycji wypieku i myślę, że dobrze się sprawiła 😉 ) Deskę otrzymałam od firmy wydrukinaszkle.pl i gorąco zachęcam do odwiedzenia jej strony. To co zobaczyłam przerosło moje oczekiwania – piękne trójwymiarowe wzory ( multum do wyboru!) na deskach, obrazach i na ścianę, gdzie cudownie zastępują typowe płytki. Moc barw naprawdę zachwyca 😊 A co do mojej nowej kategorii to będzie to „Powróćmy jak za dawnych lat…”- temat, który już za mną chodził od dawna. No i w końcu odwróciłam się (skoro za mną chodził, hihi) i go podjęłam 😉 Mam sporo starych książek kucharskich, a w nich przecudowne przepisy. Dzisiejsza kuchnia niech się chowa – na ten temat jeszcze trochę ponawijam przy kolejnym wpisie z tej kategorii, a teraz kilka słów o ciasteczkach. Ciasto jest prościuchne. Problemem jest wyczuć, kiedy wyjąć ciasto, żeby było miękkie i się nie łamało. Kruchość i smak – cudo!

DSC_0966

Składniki:

  • 15 dag mąki
  • 15 dag cukru
  • 3 jajka
  • 2-3 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • marmolada albo dowolny krem, cukier puder – opcjonalnie
  • tłuszcz np. masło, olej
  • bułka tarta (lub mielone orzechy, sezam)

DSC_0956

Sposób przygotowania:

Jajka utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i solą, dodać mąkę i dobrze wymieszać. Prostokątną formę średniej wielkości posmarować tłuszczem (ja użyłam masła) i posypać tartą bułką lub orzechami (sezamem). Posypki można nie używać.

DSC_0957Na formie rozsmarować nożem ciasto na grubość ok.  5 mm.

DSC_0960Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 150-160 st, góra -dół przez 6-9 minut. Trzeba sprawdzać ciasto palcem- ma być upieczone, miękkie i minimalnie rumiane – nawet nie rumiane a ecri 😉 Zaraz po wyjęciu szybciutko kroić na kwadraty ( u mnie miały 8-10 cm) i zwijać po skosie w rulony. Na koniec można napełnić je kremem lub marmoladą albo posypać cukrem pudrem.

DSC_0971A oto mój przepis w oryginale.

DSC_0970

DSC_0972I książka w całej okazałości.

DSC_0973

DSC_0974

A to moja śliczna deseczka 🙂

Smacznegooo! 🙂

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge